Vienkāršas un gaumīgas receptes ikdienas vakariņām vai svinīgai svētku reizei
09/11/2021
Sastāvdaļas
2 gab foreles ar galvu
2 gab burkāni
1 sīpols
½ ķiploka galvas
2 gab citronzāle
100 g ingvera saknes
200 g tīģergarneles
200 g laša filejas
60 g/l Tom Yum pastas
400 ml kokosa piena
100 g šampinjoni
1 puravs
200 ml saldais krējums
1 gab laims
Buntīte kindzas
Sāls/Pipari
Pagatavošana
1) Izķidā foreles, noloba tīģergarneles, no foreles asakām un garneļu čaulām vāra buljonu, kuram pievieno burkānu, ķiploku, citronzāli un ingvera sakni. Visu sacep katlā un pārlej ar aukstu ūdeni, ļauj lēnām vārīties, ik pa laikam noputojot.
2) Burkānu griež garenos stienīšos, puravu uz pusēm un sakapā, šampinjonu ripiņās, apcep visu, līdz burkāni ir pusmīksti, tad pievieno Tom Yum pastu un pāris sekundes apcep, un pievieno kokosa pienu un saldo krējumu.
3) Tiklīdz viss sāk vārīties, sāk pievienot gatavo zivs buljonu, līdz zupas konsistence kļūst līdzīga mērcei.
4) Kad zupas pamats ar dārzeņiem gatavs, tajā liek lielos kubiņos sagrieztus foreles, laša gabalus un garneles, pavāra 2 min un nogriež uguni, beigās pievieno laima sulu, un zupu vairāk nevāra.
5) Zupu lej bļodiņās, tās vidū liekot zivis ar dārzeņiem, apkrārt lejot šķidrumu, dekorē ar kindzu. Ja kindzas garša nepatīk, tad aizstāj ar pētersīļiem
09/09/2021
Sastāvdaļas:
3 gab vidēja izmēra kartupeļi
1 saldais kartupelis
2 TK sviesta
1ola
3 ĒK kukurūzas cietes
30 g svaiga timiāna
Buntīte diļļu
1 kūpināta forele
300 g krēmsiera
Sāls/Pipari
Pagatavošana:
1) Nomizo abu veidu kartupeļus un sarīvē uz smalkās rives, tad liek uz sietiņa un nospiež sulu.
2) Masai pievieno vienu olu, kukurūzas cieti, svaigi sakapātu timiānu, sāli un piparus un rūpīgi samaisa.
3) Uzkarsētā pannā izkausē sviesu un eļļu, ar ēdamkaroti liek mazas pankūciņas un nedaudz saplacina, cep no abām pusēm zeltainas un liek uz papīra dvieļa ,lai notek liekā eļļa.
4) Kūpinātu foreles gaļu atdala no asakām, sakapā un samaisa ar krēmsieru, sakapātām dillēm, sāli un pipariem viendabīgā un viegli spiežamā masā.
5) Masu pilda konditorejas maisā ar vai bez uzgaļa un iespiež kartupeļu pankūkas vidū, dekorē ar svaigi kapātām dillēm vai citrona miziņu, vai viegli marinētiem sarkanajiem sīpoliem.
Ja nav konditorejas maisa, tad masu var likt ar tējkaroti.
13/05/2021
Sastāvdaļas
500 g foreles fileja bez ādas
100 g sviests
2 ēdamkarotes pētersīļi
1 ēdamkarote dilles
100 g spināti
1 gab puravs
100 g krēmsiers
1 gab citrons
1 plāksne kārtainā mīkla
1 gab ola
Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
1) Uzkarsētā pannā sacep puravus ar spinātiem, noliek malā atdzist, tikmēr samaisa sviestu ar pētersīļiem un dillēm, pievieno sāli un piparus. Samaisa krēmsieru ar pusi citrona sulu.
2) Foreles fileju no augšas apziež ar sviesta maisījumu, pa virsu izklāj krēmsieru.
3) Izrullē kārtaino mīklu tik lielu vai varētu apklāt no visām pusēm foreles fileju.
4) Uz izrullētās mīklas vienā pusē liek puravus ar spinātiem, uz tiem liek foreles fileju, un pārloka, lai locījuma vieta būtu uz leju.
5) 180˚C uzkarsētā krāsnī liek cepties pīrāgu, kuru pirms cepšanas apziež ar sakultu olu. Cep aptuveni 15min, atkarībā no krāsns.
13/05/2021
500 g foreles asakas, spuras, galva (bez žaunām)
2 gab sīpoli
1 gab fenhels
1 gab selerija kāti
1 gab ķiploks
200 ml sausais baltvīns
1 gab rozmarīna zars
1 ēdamkarote koriandra sēklas
5 gab smaržīgie pipari
5 gab tomāti
3 ēdamkarotes tomātu pasta
1,5l ūdens
Sāls un pipari pēc garšas
Sastāvdaļas zupai
200 g foreles fileja bez ādas
150 g tīģergarneles
150 g laša fileja
1 gab sīpols
1 gab puravs
Pagatavošana
1) Uzkarsē olīveļļu katlā, kurā pievieno nomizotus un sagrieztus sīpolus, ķiplokus, fenheli, kārtīgi apcep, pievieno asakas, spuras un galvu.
2) Visu kārtīgi apcep uz lielas uguns, tad pievieno baltvīnu un 0,5l ūdens, un nogriež un mazāku uguni, ļaujot buljonam lēnam vārīties, un ik pa laikam noņemot putu virskārtu.
3) Kad palicis aptuveni 1/3 no sākotnējā šķidruma, pievieno lielos gabalos sagrieztus tomātus, tomātu pastu, rozmarīnu, koriandra sēklas, smaržīgos piparus, un atlikušo ūdeni, vāra vel aptuveni stundu uz lēnas uguns.
4) Visu buljonu nokāš un pēc iespejas izberž caur sietu, lai rastos biezs, un bagātīgs buljons.
5) Buljonu liek vārīties, kurā pievieno sagrieztus sīpolus un puravus.
6 )Kad zupa sākusi vārīties, tai pievieno lielos kubikos sagrieztus laša gabalus ,foreles gabalus, un garneles.
7) Ļauj zupai uzvārīties, un servē, dekorējot ar sakapātu koriandru.
13/05/2021
Sastāvdaļas:
250 g foreles gaļa
250 g laša fileja
1 sīpols
1 ķiploks
1 ola
muskatrieksts
50 ml saldais krējums
1 tējkarote sakapātas dilles
100 g sarīvēts cietais siers
1 ēdamkarote kausētais siers
2 ēdamkarotes krēmsiers
1 tējkarote mārrutki
Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
1) Notīra un apcep sakapātus sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst mīksti.
2) Blenderī samaļ foreles un laša gaļu, pievieno sīpolus un ķiplokus, olu, saldo krējumu, muskatriekstu un dilles, pēc garšas sāli un piparus. Blenderē līdz izveidojas viendabīga masa.
3 ) Rīvēto sieru sajauc ar kausēto sieru. Izklāj plēvi, uz kuras izklāj foreles un laša masu vienmērīgi, pa virsu uzsmērē cietā siera un kausētā siera masu. Uzmanīgi turot aiz plēves rullē ciet, izveidojot desas formu. Kad sarullēta, galus noloka apakšā un vēlreiz ietin plēvē, lai nekas netecētu ārā.
4) 180˚C uzkarsētā krāsnī ūdens peldē liek cepties ruleti aptuveni 15 minūtes.
5) Kamēr rulete cepas, samaisām krēmsieru ar mārrutkiem, pievienojam sāli un piparus.
6 )Kad rulete ir gatava, to izņem no krāsns un ļauj atdzist, lai vieglāk sagriezt sev vēlamos gabalos.
7) Sagriezto ruleti liek uz uzkodu šķīvja, klāt trauciņā mārrutku krēmu. Var ēst ar sev izvēlētām piedevām kā silto, vai kopā ar grauzdētu bageti.
11/05/2021
Sastāvdaļas
½ Bunte sparģeļi
2gb foreles fileja
2TK Sviests
½ Kiploka galva
½ Citrons
1EK sakapātu pētersīļu
Sāls/Pipari
Pagatavošana
1) Sagatavojam sparģeļus blanšēšanai -Ja darāt šo pirmo reizi, lokat sparģeli pie kāta, līdz tas saplīst, uzzināsiet līdz kurai vietai sparģelis būs jānomizo ar mizojamo nazi, un tik tālu nomizojam visus sparģeļus.
2) Platākā katlā ielejam ūdeni, pievienojam sāli, ļaujam ūdenim uzvārīties, pa to laiku sagatavojam trauku ar aukstu ledus ūdeni.
3) Verdošā ūdeni liek sparģeļus uz 2 minūtēm, tad ar putu karoti tos pārliek ledus ūdenī, un ļauj tiem strauji atdzist, lai saglabātos spilgti zaļa krāsa.
4) Izkausē pannā sviestu, kuram pievieno ķiplokus, pētersīļus un citrona sulu, ļauj pasautēties uz mazas uguns.
5) Sagatavo cepam papīru, kuram apakšā ieklāj sagatavotos sparģeļus, pa virsu liek foreles fileju. Apber ar sāli un pipariem, un pārlej ar sagatavoto sviestu, cepam papīru aizloka ciet, lai galu locījuma vietas būtu uz leju.
6) Sainīšus liek 180˚C uzkarsētā krāsnī uz aptuveni 10 minūtēm, līdz zivs ir izsautējusies.
17/02/2021
Sastāvdaļas mērcei :
1 Šalotes sīpols
40 g sviesta
1 muskatrieksts vai muskatrieksta pulveris
½ citrona sula
200 ml saldā krējuma
Sāls/Pipari
Sastāvdaļas:
300 g puķkāposta (var saldētu)
200 ml piena
Muskatrieksts
Sāls/Pipari
200 g foreles filejas
Citrons (no mērces)
1 TK cukura
Sāls/Pipari
Pagatavošana:
1) Puķkāpostu sagriež mazākos gabalos, liek katlā, pārlej ar pienu un sautē uz lēnas uguns, līdz puķkāposts kļūst mīksts. Nolej daļu piena atsevišķi, blenderī sakuļ puķkāpostu, ja nepieciešams pievieno vēl pienu, pierīvē muskatriekstu, pieber sāli un piparus. Ja grib, lai biezenis būtu zīdains, to izkāš caur sietu.
2) Foreles filejai notīra zvīņas un iegriež ādā, lai cepot nesaraujas. Apber ar sāli un pipariem. Sakarsētā pannā izkausē sviestu un liek cepties foreli ar ādu uz leju. Apcep no aba pusēm un liek cepampannā ar ādu uz augšu, pa virsu liek plānas citrona ripiņas un apber nedaudz ar cukuru. Cep krāsnī 200˚ 3minūtes.
3) Pannā, kur tika cepta forele, izkausē sviestu, apcep sakapātus sīpolus, līdz tie kļūst mīksti, pievieno saldo krējumu, pierīvē muskatriekstu, iespiež citrona sulu, pieber sāli un piparus. Ļauj mērcei vārīties uz lēnas uguns, līdz tā sabiezē.
4) Gatavo biezeni liek gareni uz šķīvja, pa virsu liek foreles fileju un pārlej ar muskatrieksta mērci.
01/02/2021
Sastāvdaļas glazūrai:
1 ĒK Krievijas sinepes
1 ĒK šķidra medus
1 ĒK citrona sulas
Sastāvdaļas forelei:
300 g forele
1 citrons
1 ĒK sviesta
20 g dilles
Sāls/Pipari
Pagatavošana:
2) Forelei notīra zvīņas, slīpi iegriež ādā, apber ar sāli un pipariem. Vidū pilda citrona šķēlīšu pusītes, nedaudz cukura, sviestu un dilles.
3) Medu iemaisa citrona sulā un pievieno sinepes, samaisa līdz mērces konsistencei.
4) Cepamajā pannā ieklāj cepampapīru, vidū liek foreli. Foreli aplej ar pusi no sagatavotā medus un sinepju maisījuma.
5) Uzkarsētā krāsnī 220˚ liek cepties. Apmēram pēc 5min. foreli pārlej vēlreiz ar medus un sinepju maisījumu, cep vēl 5-7 minūtes, līdz forelei izveidojusies zeltaina kārtiņa.
6) Kad forele gatava, visu kārto uz garena šķīvja. Mērces vietā var izmantot šķidrumu, kas izveidojies cepampannā no foreles sulas, sviesta, medus un citrona maisījuma.